Wat is je bedrijf waard?
‘Wat is mijn bedrijf waard?’ vragen veel ondernemers zich af wanneer ze een exit ambitie ontwikkelen. Logisch. Met passie en toewijding bouwen moet ook leiden tot een financiële waardering die je bedrijf verdient. Er zijn verschillende rekenmethodes om tot zo’n waarde te komen. In dit artikel lees je meer over een aantal veelvoorkomende methodieken, maar vooral wat je kunt doen om de waarde van jouw bedrijf te boosten.
Voordat je daarmee start, wil je natuurlijk graag weten wat je bedrijf op dit moment waard is. Des te beter kun je waarde verhogende keuzes maken. Die bedrijfswaarde hangt af van je marktomstandigheden, business model, bedrijfsvoering, financiële resultaten en toekomstperspectief. De combinatie van deze factoren is voor elk bedrijf uniek. Je kunt om die reden geen eenvoudige rekensom hanteren om snel achter de waarde van jouw bedrijf te komen.
Rekentool
Wat je wel kunt doen is een eerste indicatie krijgen van hoe je presteert ten opzichte van je branche. En daarmee indirect inzicht in je financiële gezondheid. Een populaire rekenformule om tot deze zogenoemde ondernemingswaarde te komen is de EBITDA multiple. Deze wordt met name bij het MKB toegepast. De EBITDA (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation = bruto winst) wordt als basis genomen en vermenigvuldigd met de waardefactor (= multiple) die samenhangt met je sector. Deze berekening kun je zelf maken met behulp van onderstaande rekentool:
Vul je EBITDA in (= bruto winst; je inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen).
Kies met behulp van de weergegeven tabel de juiste sector multiple.
Krijg direct inzicht in de ondernemingswaarde.
Bedrijfswaarde en EBITDA multiple
Wat zegt deze ondernemingswaarde?
De ondernemingswaarde die uit deze, of andere varianten van de EBITDA-formule volgt, kun je gebruiken om je bedrijf te vergelijken met anderen in je sector. Op het moment namelijk dat je de daadwerkelijke waarde van je bedrijf hebt laten berekenen, kun je relatief eenvoudig inschatten hoe je presteert in vergelijking met een gemiddelde branchegenoot. En je voor een potentiële koper of investeerder relatief duur bent of juist niet. De EBITDA multiple (Ondernemingswaarde : EBITDA) is dus een belangrijk indicator bij een waardebepaling. Op dit moment is de gemiddelde EBITDA multiple voor het Nederlands MKB 4,9. Deze wordt een aantal keer per jaar opnieuw vastgesteld.
Wat betekent dit voor de waardering van jouw bedrijf?
Dit bevestigt het belang van een realistische waardebepaling. Daarom werk ik zelf altijd samen met ervaren valuators. De juiste weging van alle factoren die samenhangen met je marktomstandigheden, business model, bedrijfsvoering, financiële resultaten en toekomstperspectief is namelijk complex. En een betrouwbare waardepaling dan ook specialistisch maatwerk.
Hoe kun je deze positief beïnvloeden?
Op sommige van die factoren, zoals je markt, heb je weinig invloed. Op de andere, zoals je business model, bedrijfsvoering en financiële cijfers, juist veel. Het is goed om te beseffen dat de financiën maar één deel van het verhaal zijn. Uiteindelijk komt het voor een koper of investeerder neer op het totale risico dat je bedrijf met zich meebrengt richting de toekomst. Dit totaalplaatje wordt het risicoprofiel genoemd.
Behaalde financiële resultaten uit het verleden geven slechts deels garanties voor die toekomst. Je business model en bedrijfsvoering zijn namelijk doorslaggevend of die prestaties doorgezet kunnen worden. Of nog beter: tot een versnelling leiden. Met (nog) betere bedrijfsresultaten en een hoger rendement als gevolg. Dat biedt kopers of investeerders een gunstig toekomstperspectief. En zorgt nu voor een hogere bedrijfswaarde.
Hier moet je als ondernemer op letten
Je kunt je als voorbereiding op een (gedeeltelijke) verkoop daarom het beste focussen op het positief beïnvloeden die factoren; je business model & bedrijfsvoering. Daardoor hoef je niet al te veel aandacht te besteden aan alle ins en outs van verschillende rekenmethodes. Het is voldoende om te weten wat de meest gangbare zijn. Deze worden hieronder kort toegelicht; de EBITDA en DCF (discounted cash flow) methodieken.
Wil je de waarde van je bedrijf boosten? Oftewel je bedrijf verkoopklaar maken? Verdiep je dan vooral in de waardeverhogers voor jouw bedrijf. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.
EBITDA en DCF methodes
De EBITDA methode
De EBITDA (inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) is een vaak gehanteerde methodiek die gebruik maakt van je historische cijfers. De werkelijke multiple die vervolgens voor jouw bedrijf geldt, hangt samen met onder andere je verdienmodel, omvang en type bedrijfsactiviteiten. Zoals eerder beschreven, biedt deze berekening in principe een waardevol inzicht. Het maakt duidelijk hoe je bedrijf tot dit moment presteert ten opzichte van je sector. Tegelijkertijd wekt met name het groeipotentieel de interesse van een koper of investeerder (of niet). Zowel het verleden als de toekomst zijn bepalend voor je ondernemingswaarde én de koopprijs (het bedrag dat je op je rekening krijgt).
De DCF (discounted cash flow) methode
Daarom is de DCF (discounted cash flow) rekenformule een meer betrouwbare methodiek die steeds meer business valuator specialisten hanteren. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar historische cijfers, maar ook naar toekomstige resultaten. Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij deze methode om met name de cashflow. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het berekenen van deze toekomstige kasstromen. Dit zijn precies de risico’s die eerder al beschreven zijn (markt, business model, bedrijfsvoering, financiën). In deze methodiek worden ze ‘discounts’ genoemd. Terecht. Want in feite leiden deze risico’s tot kortingen (discounts) op de waarde van je bedrijf omdat een koper of investeerder een lager rendement verwacht.
Hoe boost ik de waarde van mijn bedrijf?
Wat de rekenaanpak ook is die een business valuators hanteert. In alle gevallen geldt dat risico’s voor toekomstig rendement voor een potentiële koper of investeerder, bepalend zijn voor je de waarde van je bedrijf. En het mooie: je hebt het zelf in de hand om deze risico’s - kortingen - te voorkomen en te zorgen voor een gunstig (laag) risicoprofiel. Anders gezegd: potentiële kopers of investeerders het vertrouwen te bieden dat de groei van je bedrijf doorgezet of versneld kan worden. En daarmee je bedrijfswaarde juist te boosten!
Dit is doorslaggevend voor een hogere waarde
Deze risicofactoren - de waardeverhogers - hangen dus één op één samen met hoe jij je bedrijf runt; je business model & bedrijfsvoering. Zowel op strategisch-, organisatorisch- en operationeel niveau. Dat is doorslaggevend voor die hogere waarde. Je hoeft ze alleen maar te ontdekken en stap voor stap te verzilveren op weg naar je exit ambitie. Daarnaast leidt het versterken van je businessmodel en het verbeteren van je bedrijfsvoering ook nog eens tot klinkende financiële cijfers. Een win -win!
Het verkoopklaar maken van je bedrijf
Het verzilveren van de waardeverhogers is daarom in feite het verkoopklaar maken van je bedrijf. Je vergroot namelijk actief het vertrouwen van een koper of investeerder in de groei van je product- of dienstverlening. Belemmeringen voor dat rendement die door je business model of bedrijfsvoering veroorzaakt worden, vormen dus een risico. Dit komt neer op de kans dat je bedrijf (tijdelijk) stilvalt of zelfs stopt.
Daarom letten potentiële kopers of investeerders op de volgende belangrijke risico indicatoren, de mate van:
Afhankelijkheid van personen en partijen
Te beginnen met jou als ondernemer; draait je bedrijf ook zonder jou door? Oftewel in hoeverre heb je jouw afstand van de dagelijkse operatie georganiseerd? Kun je aan je bedrijf werken of is je dag gevuld met brandjes blussen en managen? Wat is het effect wanneer bepaald personeel vertrekt? Of de samenwerking met bepaalde klanten uit jullie portefeuille of een externe partner stopt? Een koper of investeerder wil natuurlijk niet dat alles stilvalt na overname.
Doelgerichtheid van je sturing op de juiste groeikoers
Hoe goed ken jij de behoeften van je klanten? Sluit je product- of dienstverlening daar nu naadloos op aan? Inclusief een gezonde winstmarge? Weet je waar je markt zich naartoe beweegt? Of hoe je bedrijf zich door moet ontwikkelen naar een andere branche? En in hoeverre zijn jullie in staat om deze veranderingen op tijd te vertalen naar (nieuwe) doelen? Naar prestaties & prio’s waar je op stuurt? Een koper of investeerder wil uiteraard dat je bedrijf zich niet alleen nu, maar ook in de toekomst onderscheidt van de concurrentie.
Een koper koopt de toekomst. Kan je bedrijf ook zonder jou doordraaien en op koers blijven?
Schaalbaarheid van de interne organisatie
In hoeverre kun je aan oneindig veel klanten leveren zonder dat mensen of middelen een belemmerende capaciteit vormen? Opschalen en een schaalbaar bedrijf is dus niet hetzelfde. Opschalen betekent alleen ‘meer’; klanten, personeel, diensten/producten, materialen etc. Terwijl een volledig schaalbaar bedrijf niet afhankelijk is van beschikbare capaciteit (itv mensen of middelen). De inrichting van je bedrijfsprocessen speelt hierin een bepalende rol. Hebben jullie bijvoorbeeld alle saaie, repeterende en foutgevoelige taken al geautomatiseerd? Oftewel, doen jij en je collega’s alleen de dingen waarmee jullie het verschil maken voor klanten? Een koper of investeerder wil dat je bedrijf zo makkelijk mogelijk een grotere groep klanten aankan. Soms in combinatie met z’n eigen product- of dienstverlening (synergie).
Voorspelbaarheid van de bedrijfsprocessen
Kunnen klanten snel over jullie product- of dienst(verlening) beschikken? Handelen jullie altijd professioneel? Kunnen klanten vertrouwen op afspraak is afspraak? Zijn het ambassadeurs van je bedrijf? Of gooien (mis)communicatie, coördinatie, administratie en informatie regelmatig roet in het eten? Met als gevolg extra werkafspraken en/of je dag die zich (onnodig) vult met gedoe managen? Een koper of investeerder wil niet voor ongewenste verrassingen komen te staan die tijd, geld of energie kosten. Hoe meer voorspelbaar goed verloopt rondom klanten & collega’s, hoe minder noodzaak om te managen. En hoe makkelijker je bedrijf door kan groeien.
Opschalen betekent alleen meer. Een schaalbaar bedrijf doet meer. Met minder capaciteit. Een cruciaal verschil voor een koper!
Operationele zaken op orde & bruikbaarheid managementinformatie
In hoeverre kunnen jullie vertrouwen op de (management)informatie binnen je bedrijf? Klopt alle data? Is deze volledig? En beschik je over actueel inzicht? Is er een effectieve overlegstructuur? Staan de juiste onderwerpen op de agenda? Oftewel heb je controle over alle bedrijfsprocessen? Van commercie tot facturatie en van HR tot juridisch? Een koper of investeerder wil niet onnodig (management) capaciteit in moeten zetten omdat anders de groei, of nog erger, de continuïteit in gevaar komt.
Betrokkenheid en innovativiteit van leiders en personeel
In hoeverre borgen jullie je kennis en kunde in je bedrijf? Krijgen collega’s genoeg kansen om zich te ontwikkelen? Doen ze niet alleen via opleidingen nieuwe vaardigheden op, maar leren ze ook on-the-job? Delen jullie dit met elkaar? Werken jullie goed samen? Zorgt dit voor een continue verbetercultuur? En een interessante, gezonde werkomgeving waar mensen hun ervaring graag inzetten? Een koper of investeerder wil een bedrijf dat blijft doordraaien en met een sterk team de groei kan versnellen.
Je waardeverhogers verzilveren
De bovengenoemde risico indicatoren die potentiële kopers en investeerders belangrijk vinden, zijn voor jou juist kansen. Door ze op tijd te verzilveren haal je namelijk het maximale uit je business model, bedrijfsvoering en financiële resultaten. En bied je een koper of investeerder maximaal vertrouwen in toekomstig succes.
Dit levert het op
Dat geeft een boost aan je bedrijfswaarde. Bovendien maak je het jezelf makkelijker om in regie te blijven tijdens het verkooptraject. Biedt het onderhandelingsruimte over je aanblijftermijn of positie binnen de overnamepartij. En vergroot je de kans op een partij waar je klanten, collega’s en producten/diensten een mooi nieuw thuis vinden. Zo kun jij sneller naar een nieuwe ondernemer uitdaging of juist naar (een tijdje) helemaal niets. Want hoe je ambitie er ook uitziet. Elke ondernemer verdient een positieve exit.
Benieuwd wat jouw bedrijf waard is en hoe je deze waarde kunt verhogen? Klik op onderstaande knop om een afspraak te maken.